Każde dziecko uwielbia przekąski, a szczególnie te bardzo słodkie albo z dużą ilością soli, które dodatkowo kuszą ładnym, kolorowym opakowaniem. Jeżeli jednak chcesz dbać o zdrowie swojego malucha, nie możesz pozwolić, aby jego dieta składała się w dużej mierze z tłustych, tuczących, czy słodkich produktów.
Odpowiednia przekąska powinna być niewielka, lekka, zdrowa, ale także wizualnie atrakcyjna dla dziecka. Poniżej przedstawiamy propozycje idealnych przekąsek dla maluchów, których przygotowanie nie zajmie ci wiele czasu.
Zdrowe przepisy dla dzieci pozwolą dostarczyć im cennych składników odżywczych.
Pierwszą propozycją są tak zwane oszukane kanapki z jabłka – wystarczy, że pokroisz owoc w plastry i posmarujesz masłem orzechowym. Tak przygotowane kanapki możesz dodatkowo posypać suszonymi owocami, np. żurawiną. Innym ciekawym i zdrowym pomysłem są warzywa podawane z dipem. Będzie to doskonała opcja, jeżeli twój maluch nie przepada za warzywami.
Podając marchewkę, paprykę, czy brokuły w inny niż zwykle sposób, być może zachęcisz go do jedzenia. Jedyne co musisz zrobić, to pokroić warzywa w wąskie słupki i podać je razem z dipem na bazie, przykładowo, jogurtu z ziołami. Atrakcyjna forma na pewno skusi dziecko do spróbowania, a kto wie, być może na stałe przekona się do warzyw? Znakomitą formą przekąski dla dzieci jest również koktajl. Nadaje się do niego wiele różnych owoców: borówki, truskawki, maliny, banany. Do nich dodać możesz mleko i, jeżeli Twoje dziecko jest wielbicielem słodkości, odrobinę miodu. W lecie sięgaj po świeże owoce, a zimą możesz wykorzystać te mrożone.
Domowe, owsiane batoniki to pomysł na kolejną przekąskę. Dzieci uwielbiają ciasteczka czy batoniki. Przygotowane przez ciebie odpowiedniki smakołyków będą tak samo smaczne, ale, co bardzo ważne, o wiele zdrowsze. Jak przygotować takie domowe batoniki owsiane? Nic trudnego. Trzeba połączyć płatki owsiane z wybranymi orzechami, suszonymi owocami, czy pestkami, dodać odrobinę miodu lub, wedle uznania, syropu klonowego i całość upiec w piekarniku. Po upieczeniu pozostaje pokroić masę na małe porcje, przypominające batoniki – i gotowe!
Ostatnim, ale zdecydowanie nie najmniej interesującym pomysłem w tym zestawieniu są chipsy z jarmużu. Okazuje się, chipsy nie muszą być niezdrowe. Zielone liście jarmużu są bogate w witaminy A i C, są także źródłem wapnia i antyoksydantów.
Twojego malucha mogą bardzo zaciekawić zielone chipsy, a ty możesz wykorzystać jego zainteresowanie, by przemycić do jego diety warzywa. Aby przygotować chipsy, wystarczy umyć jarmuż, podzielić go na niewielkie kawałki, skropić oliwą i dodać wybrane przyprawy. Jeszcze tylko ok. 20 minut w piekarniku i otrzymasz chrupiącą, zdrową przekąskę.