Superżywność (ang. superfoods) to produkty, które dostarczają organizmowi cenne mikro- i makroelementy. Najczęściej kojarzą się one z egzotycznymi jagodami goji, nasionami chia czy spiruliną, ale można ich także szukać wśród polskiej i ogólnodostępnej żywności. Mowa o siemieniu lnianym, komosie ryżowej czy warzywach strączkowych, które warto uwzględnić w menu przyszłej mamy. Zbilansowaną dietę można również wzbogacić o suplementy diety. W ciąży wspieranie prawidłowego mikrobiomu jelit jest szczególnie ważne – to on odpowiada za nawet 70% całej odporności organizmu.

Siemię lniane

Siemię lniane jest bogatym źródłem kwasów omega-3, na które przyszłe mamy mają szczególnie duże zapotrzebowanie. Zawiera ono również błonnik, witaminę E oraz przeciwutleniacze. Niektóre kobiety piją napar z lnu, ale nie każdej będzie odpowiadał jego smak oraz konsystencja. Z tego powodu ziarna można dodać do koktajli owocowych, owsianki lub innych dań, ponieważ nie zmienią one ich smaku.

Komosa ryżowa

Komosa ryżowa zawiera wiele składników, które wspierają organizm kobiety w ciąży. Są to witaminy z grupy B, żelazo, cynk, potas, magnez oraz nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Komosą ryżową można zastąpić płatki owsiane w owsiance lub ryż w risotto. Sprawdzi się ona również jako dodatek do obiadu zamiast ziemniaków lub kaszy. Dobrze doprawiona będzie świetnym wypełnieniem w faszerowanej papryce.

Warzywa strączkowe

Warzywa strączkowe takie jak fasola, cieciorka czy soczewica są doskonałym źródłem białka nie tylko w diecie wegetariańskiej i wegańskiej, ale również kobiet w ciąży. Choć nie dostarczają one dużo kalorii, to zapewniają sytość na długi czas. Zawierają także żelazo, kwas foliowy, wapń oraz witaminy z grupy B. Można je jeść w formie past na chleb (hummus, wegański smalczyk z fasoli), zup, a także jako dodatek do dań głównych. Świetnie sprawdzą się także w budda bowlach, czyli miskach rozmaitości.

Uzupełnienie diety o probiotyki

Zdrową i zbilansowaną dietę można również wzbogacić o probiotyki. Szczególnie, że stan flory bakteryjnej jelit wpływa na odporność całego organizmu. Kobiety spodziewające się dziecka mogą zadbać o mikrobiom również przez przyjmowanie suplementów diety zawierających dobre szczepy bakterii, takich jak Lactobacillus rhamnosus GG (ATCC 53103), Lactobacillus acidophilus La-14 czy Lactobacillus rhamnosus HN001 np. Estabiom PregnaW składzie Estabiom Pregna znajduje się również witamina D, na którą zapotrzebowanie w ciąży jest szczególnie wysokie. Witamina ta wspomaga prawidłowe działanie układu odpornościowego, mięśni, a także pomaga w zachowaniu zdrowych zębów i kości. Estabiom Pregna zawiera ponadto laktoferynę, czyli aktywne białko występujące w mleku matki,. Suplement diety Estabiom Pregna mogą również zażywać kobiety karmiące piersią. Szczepy bakterii zawarte w Estabiom Pregna wykazują odporność na działanie enzymów trawiennych, kwasów żołądkowych oraz żółciowych.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here