Pierwszy posiłek jest najważniejszy w porównaniu do menu całego dnia. Zdrowe , ciepłe i syte śniadanie dostarcza energii na cały dzień. nie bez kozery istnieje przysłowie: „Śniadanie jedz jak król, obiad jak książę a kolację jak żebrak” lub „Śniadanie zjedz sam, obiad z przyjacielem a kolację oddaj wrogowi”. Najlepiej śniadanie podać niemowlakowi w przeciągu godziny od momentu obudzenia się. Jest to istotne dla zdrowia malucha.
Ale co na śniadanie dla niemowlaka?
Kobiety, które karmią piersią, mają proste rozwiązanie, po prostu karmią niemowlę, piersią. Najczęściej do drugiego roku życia. Mleko matki super sprawdza się na śniadanie i kolację, jeśli kobieta rozszerza już dietę. A co z kobietami, które podają dziecku mleko modyfikowane? Niemowlę po skończonym roku, nie musi spożywać już mleka modyfikowanego. Bardzo wiele osób, rezygnuje wówczas całkowicie z podawania swoim maluchom mieszanki. Co podawać niemowlakowi na śniadanie.
Świetnym rozwiązaniem jest kaszka, najlepiej 3 lub 5 zbóż. Warto zwrócić uwagę na skład, ta która zawiera cukier, niekoniecznie jest dobrym pomysłem dla niemowlaka. Starajmy się, żeby do 3 roku życia, cukru ani soli nie było w diecie dziecka, praktycznie wcale. I nie ma się co oszukiwać, że cukier krzepi. Kaszka lub płatki owsiane, zmiksowane np, w blenderze, z dodatkiem świeżych owoców, zawsze zda egzamin. Gotowe kaszki są bardzo łatwe w przygotowaniu, wystarczy do odpowiedniej ilości kaszki, podanej na opakowaniu, dolać wodę, wymieszać i gotowe, Żeby kaszka się szybko nie znudziła maluchowi, można podawać różne kaszki na zmianę lub dodawać świeże, sezonowe owoce.
Płatki owsiane lub mieszane, warto zblendować i gotować dwa razy dłużej niż na opakowaniu, zrobi się wtedy papka, z którą Twój maluch po prostu, lepiej sobie poradzi. Podawanie kaszek warto rozpocząć od jednoskładnikowych np. kukurydzianej. Obserwujmy dziecko przez 2-3 dni czy nie pokazały się objawy alergiczne, jeśli po 3 dniach będzie wszystko w porządku, śmiało można podać np kaszkę kukurydziano- ryżową. Część kaszek można przygotować z mlekiem modyfikowanym lub wodą natomiast na rynku polskim większość zawiera już mleko modyfikowane.
Jogurty dla niemowląt niestety zawierają cukier a często szkodliwe barwniki czy inne sztuczne substancję, dlatego mimo, że na opakowaniu jest napisane po 5 miesiącu życia, nie nadają się one dla malutkich dzieci. W miejsce sztucznego jogurtu, podajmy dziecku jogurt naturalny. Jest to doskonałe źródło wapnia. Dla lepszego smaku, można dodać świeże, zmiksowane owoce. Każda mama wie,że niemowlę powinno jeść jajka. Najpierw podajemy samo żółtko a następnie całe jajo. Jajecznica, gotowana na parze jest doskonała dla maluch, który skończył 10 miesiąc życia.
Wystarczy umyć w ciepłej wodzie. Wybić do miseczki lub np. filiżanki, dodać pół łyżeczki masła i łyżeczkę mleka, do tego szczypiorek lub koperek. Widelcem delikatnie wymieszać składniki ze sobą. Miseczkę wstaw do garnka z gotującą się wodą. W miarę ścinania się masy jajecznej, mieszaj ją aż do chwili, gdy białko i żółtko będą ścięte. Ze względu na ryzyko zatrucia salmonellą, nie powinno się podawać niemowlakowi surowych jaj i potraw, które zawierają surowe jaja. „Jajka oprócz pełnowartościowego białka są cennym źródłem żelaza, fosforu, wapnia, cynku, witamin z grupy B i rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A i E oraz cennych przeciwutleniaczy.
Oprócz nasyconych kwasów tłuszczowych zawierają także kwasy jedno- i wielonienasycone, również niezbędne kwasy omega-3″, czytamy na stronie egaga.pl. Warto wybierać jajka, oznaczone „0”. Kury, znoszące takie jaja mają wolny wybieg i hodowane są w sposób tradycyjny. w późniejszym etapie, można podawać niemowlakowi kanapkę z pastą jajeczną lub kanapkę z jajkiem i avocado. Siła i energia dziecka, zależy od tego co dostanie na śniadanie. Warto komponować posiłki mądrze, zdrowo. Podawanie dziecku wędliny, parówek lub kabanosów, których skład jest niekoniecznie dobry, mięsa znajdziemy tam ok 15%, nie jest dobrym pomysłem.
Jeśli chcesz podać kanapkę z wędliną, warto przygotować zdrowszy zamiennik w domu. np. schab pieczony w ziołach. Jeśli chleb – to raczej razowy. Przyzwyczaj dziecko do zdrowych nawyków. Jeśli będzie jadł tylko bułki pszenne o wiele trudniej będzie mu zaakceptować chleb żytni czy razowy kiedy skończy 3 lata. Masz wtedy pewność, że Twoje dziecko dostaje na talerzu zdrowie a nie po prostu pożywienie. Stosowanie się do odpowiedniego harmonogramu żywieniowego każdego dnia pozwoli na utrzymanie organizmu dziecka w dobrej kondycji fizycznej i psychicznej.