Piękny tort można zrobić samodzielnie. Dzięki takiemu rozwiązaniu zaoszczędzi się sporo gotówki, a także zyska się satysfakcję. Obecnie modne są torty w stylu drip cake, które można ozdobić zarówno owocami, jak i kremami bądź słodyczami. Jak zrobić polewę drip cake w domowym zaciszu?

Apetyczny tort własnej roboty

Drip cake to ciasto, które zostało udekorowane płynną czekoladą. Czekolada zastyga na cieście, tworząc „sople”, spływające po bokach. Pod dekoracją może znajdować się dowolny krem, masa cukrowa lub nasączony biszkopt. Polewę przygotowuje się z czekolady mlecznej, deserowej lub białej w zależności od własnych upodobań. Tabliczkę łamie się na małe kawałki i rozpuszcza się w kąpieli wodnej (na garnek z gotującą się wodą nakłada się metalową miskę, a w niej rozpuszcza się czekoladę). Do roztopionej masy dodaje się śmietankę 30% – jej ilość jest zależna od rodzaju wybranej czekolady. Ciepłą i płynną masę wylewa się na wierzch tortu, a następnie rozsmarowuje się ją w taki sposób, by zaczęła ściekać po bokach ciasta. Jeżeli używa się białej czekolady, można dodać do niej barwniki spożywcze, dzięki której uzyska się fantazyjną, różową, zieloną lub niebieską polewę w stylu drip cake. Wysokiej jakości barwniki spożywcze znajdzie się na http://www.tortoweozdoby.pl/18-barwniki-spozywcze.

Gdy czekolada zastygnie, można przystąpić do dekorowania. Na wierzchu można ułożyć ozdoby na tort. Polewa drip cake jest podobnej twardości co lukier plastyczny, dzięki czemu można na niej układać różne ozdoby oraz robić dekoracje z kremów, owoców, bitej śmietany oraz różnego rodzaju słodyczy – ciasteczek, czekoladek, cukierków, wafelków itp. Z roztopioną czekoladą dobrze komponuje się również masa cukrowa, z której można wyciąć niewielkie ozdoby bądź wykonać ozdobne figurki.

Co ułożyć na wierzchu tortu?

Torty drip cake są odpowiednie na każdą okazję. Można wykonać je na urodziny, rocznice, uroczyste, rodzinne potkania, a także z okazji chrzcin, wesel lub komunii świętych. Jeżeli tort piecze się na okazję taką jak chrzest lub komunia, można udekorować go gotowymi figurkami eucharystii lub innymi religijnymi motywami, które znajdzie się na www.tortoweozdoby.pl. Podobnie można postąpić w przypadku tortu weselnego, na którym sprawdzą się ponadczasowe figurki nowożeńców lub pary gołębi.

Jeżeli wykonuje się tort urodzinowy lub imieninowy, można nawiązać do pory roku lub upodobań jubilata lub solenizanta. Latem dobrze smakują lekkie torty z bitą śmietaną i dużą ilością owoców sezonowych, natomiast zimą polecane są smaki korzenne i nuty cytrusowe. Ponadto maluchom spodobają się dekoracje z M&M’s, gwiazdek Magic Stars lub batoników bites, a dorośli docenią dekoracje z ekskluzywnych słodyczy.

[Głosów:3    Średnia:3.3/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here